Älypuhelimen historia, nykyhetki ja tulevaisuus

Älypuhelimen historia, nykyhetki ja tulevaisuus

Jokainen tietää mikä älypuhelin on. Tai, ainakin luulee tietävänsä. Lyhyesti sanottuna kyseessä on laite, jolla voi soittaa, tekstata sekä käyttää internetiä. Tuo viimeinen ominaisuus, eli internetin käyttäminen tekee puhelimesta älylaitteen. Kun päälle lisätään vielä mobiilisovellukset, ollaan aika lähellä nykyaikaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yli 95% suomalaisista täysi-ikäisistä omistaa älypuhelimen tai tabletin. Toisin sanoen, vain alle 5% ei omista älylaitetta. Älypuhelimien suosio on räjähtänyt todella nopeasti, aivan itsestään. Ei tarvitse mennä kuin 10 vuotta ajassa taaksepäin, niin älypuhelimet olivat vielä arjen luksusta. 

Käymme tässä artikkelissa lävitse, mikä älypuhelin oikeasti on. Keskitymme sen tekniikkaan sekä ominaisuuksiin. Käymme läpi monia muitakin tärkeitä asioita, kuten älylaitteiden vaikutukset ihmisen terveyteen – vaikutukset ovat luonnollisesti negatiivisia. Sille on syynsä, miksi jotkut puhelinvalmistajat eivät suosittele pitämään puhelinta mahan päällä raskaana ollessa.

Älypuhelimien historia lyhyesti

Älypuhelimien historia juontaa juurensa vuoteen 1993. Silloin julkaistiin ensimmäinen virallinen kommunikaattori, joka oli malliltaan IBM Simon. Kyseisellä laitteella pystyi ohjaamaan kosketusnäytön avulla. Siinä oli myös sisäänrakennettuja ominaisuuksia, kuten kalenteri, hakulaite, laskin sekä paljon muuta. Kyseinen malli ei ollut myynnissä kuin vuoden, johtuen suurista teknisistä ongelmista.

Vuonna 1996 Nokia laski liikkeelle Communicator 9000 -laitteen. Kyseessä oli kannettavan tietokoneen ja puhelimen yhdistelmä. Painoa oli miehekkäät 400 grammaa. Laitetta myytiin kuitenkin runsaasti Euroopassa. 

Jos mietitään ensimmäistä modernia älypuhelinta, on se vuodelta 2000. Silloin Ericsson julkaisi R380 -mallin älypuhelimen. Siinä oli tuohon aikaan vielä mustavalkoinen kosketusnäyttö, mutta ominaisuuksia oli runsaasti. Se minkä nykynuoriso varmasti muistaa, on vuonna 2007 julkaistu iPhone. Se on Applen käsialaa. Loppu on pelkkää historiaa.

Vuonna 2013 älypuhelimen omisti n. 60% suomalaisista. Vuonna 2021 tuo luku on yli 95%, joten teknologian kehitys on tässä asiassa todellista totta. Luku yltää 100% tietämille varmasti seuraavan 10 vuoden aikana, kun älypuhelin on ns. pakollinen osa elämää. 

Mitä älypuhelimella voi tehdä?

Muun muassa näitä asioita voi älypuhelimella tehdä:

  • Perustoiminnot: Älypuhelimella voi soittaa sekä laittaa tekstiviestejä (SMS). Suurin osa kuitenkin käyttää mm. Whatsappia perinteisen tekstin sijasta. Tämä johtuu siitä, että sovellukset ovat ilmaisia ja tekstiviestit eivät. 
  • Internet: Älypuhelimen suurin anti tulee siitä, että se on myös tietokone. Voit käyttää nettiä aina kun sitä tarvitset. Tiedonsaanti on helpottunut radikaalisti viimeisen 5 vuoden aikana. Haluatko reseptin pullan leipomiseen? Haluatko tarkistaa, monelta lähikauppa menee kiinni? Minä vuonna Kimi Räikkönen voitti mestaruuden? Nämä kaikki asiat selviävät alle 10 sekunnissa, kun menet puhelimella internetiin. 
  • Suoratoistaminen: Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, HBO sekä Discovery + ovat äärimmäisen suosittuja ympäri maailma. Aikaisemmin niitä pystyi katsomaan tietokoneelta tai television kautta. Nykyään myös älypuhelimella voi suoratoistaa omia suosikkisarjoja, sekä mielenkiintoisia dokumentteja. Nykyajan puhelimissa on suuret ja tarkat näytöt, joten suoratoistopalvelut toimivat erinomaisesti puhelimella.
  • Sovellukset: Se mikä erottaa perinteisen kännykän älypuhelimesta, on erilaiset mobiilisovellukset. Ei Nokian 3310:llä pelattu Tinderiä, Angry Birdsiä tai mitään muutakaan peliä – paitsi mustavalkoista 2D-grafiikalla toimivaa matopeliä. Nykyään pankin sovelluksetkin ovat tarjolla mobiiliin. Ei perinteistä avainlukulistaa enää kovinkaan moni ihminen suomessa käytä. 
  • Valokuvaus: Muistamme vielä ajan, kun puhelimessa on VGA-kamera. Monet nykynuorison edustajat eivät edes tiedä, mitä tuo tarkoittaa. Älypuhelimessa on parempi kuvanlaatu, kun 15 vuotta sitten oli digikameroissa. Nykyajan älylaite voi omata jopa 4-5 kameraa takana, sekä huippulaatuinen etukamera – se on tehty selfieitä varten. Esimerkiksi Xiaomi Mi 11 Ultra omaa 50 MP:n kameroita peräti kolme kappaletta.
  • Muut asiat: Älypuhelimella voi tehdä kaikkea muutakin. Esimerkiksi sitä voi käyttää navigaattorina, eli karttaa tai oikeaa navia ei tarvita. Miksi ostaa oikea navigaattori 200 eurolla, kun älypuhelimesta löytyy samaa ajava sovellus ilmaiseksi? Se oli vain yksi esimerkki, mutta älylaitteella voi tehdä lähes mitä vain vuonna 2021.

Älypuhelimet ja terveysvaikutukset

On sanomattakin selvää, ettei älypuhelimen käyttäminen ole terveellistä. Ei ainakaan suurissa määrin, koska netin käyttäminen aiheuttaa säteilyä. Puhelimissa suurin sallittu SAR-arvo on 2 wattia/kilo. Tuo ei saa siis ylittyä, kun puhelinta pidetään lähellä päätä tai vartaloa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että lähes 20% puhelinvalmistajista ei noudata tuota rajaa. Säteilyä tulee paljon enemmän.

Kuten jokainen voi arvata, säteily aiheuttaa pitkässä juoksussa mm. syöpää. Onhan se aivan varma asia. Esimerkiksi naisilla rintasyöpä on ollut VALTAVASSA kasvussa 1960-luvulta tähän päivään asti. Siihen voi olla monia syitä, mutta yksi on varmasti internetin käyttäminen sekä älylaitteet – ja ennen kaikkea niiden aiheuttama säteily.

On myös tutkimuksia, että paljon älypuhelinta käyttävä lapsi ei pärjää koulussa niin hyvin, kuin muuta lapset. Monet puhelinvalmistajat eivät suosittele raskaana olevia naisia sekä teini-ikäisiä pitämään älypuhelinta vatsan päällä. Säteily voi aiheuttaa hallaa hormonitoiminnalle sekä tulevalle vauvalle. Kaikkein parasta terveydelle olisi, jos käytettäisiin vanhanajan Nokia 3310.